Wat is een goede huisstijl

Wat is een goede huisstijl

Wat is een goede huisstijl?

De vragen die vooraf gaan aan het ontwikkelen van een effectieve huisstijl.

Als je een mooie onderneming wilt opzetten, zul je je creativiteit op een gegeven moment moeten aanwenden: hoe wil je eruitzien in de markt?

Een goede huisstijl is een essentieel en effectief marketingmiddel.

Stap 1: Marketingplan: ken de behoefte van jouw klant.

Als je als ondernemer alleen maar antwoord kunt geven op de vraag welk product je ‘verkoopt’, heb je een probleem.

De echte ondernemer weet in welke ‘unieke behoefte’ hij voorziet: hij verkoopt wel boren, maar hij weet meer: hij voorziet in de behoefte van mensen ‘om zelf een gat in hun muur te kunnen maken’.

En omdat hij talloze concurrenten heeft die ook in die behoefte voorzien, weet hij nog specifieker welke soorten mensen hij wil bedienen, hoe hij die wil bereiken en overtuigen.

Stap 2: Huisstijl: ken je klant beter dan hij zichzelf kent.

Als je eenmaal helder hebt ‘wie’ je klanten zijn, welke behoeftes ze hebben en wat voor ‘soort’ mensen het zijn, heb je een eerste belangrijke stap gemaakt in de ontwikkeling van een effectieve huisstijl.

Nu is het de taak je klant te ‘kennen’ op het primaire niveau van aantrekken en afstoten en dit op een zintuiglijk niveau.

Dit is waar de huisstijl haar werk gaat doen.

Kleuren spelen hierin een belangrijke rol omdat ze onbewust een bepaald sentiment oproepen bij je doelgroep. 

Wil je exclusiviteit uitstralen? Betaalbaarheid? Betrouwbaarheid? Speelsheid?

Dus: ‘wie is mijn klant’? Welke kleuren trekken hem aan; welke letterypes? Hoe komen ze met hun behoeftes en identiteit overeen?

Een simpel voorbeeld: Lidl is goedkoper dan Albert Heijn. Zowel AH als Lidl vinden het heel fijn dat dit onderscheid er is.

Ze richten zich dan wel allebei op de mensen die boodschappen willen doen, maar daarbinnen richten ze zich op mensen die totaal anders ‘zijn’.

Als je alleen maar kunt bedenken dat een Lidl-klant ‘goedkoper’ wil winkelen, ken je hem of haar niet goed genoeg als het jouw klant is.

Aan die behoefte ligt een persoonlijkheidstrek ten grondslag.

De behoefte is niet zozeer: ‘goedkoper boodschappen doen’, maar ‘het gevoel hebben dat als je een beetje inspanning levert en een beetje nadenkt, je veel goedkoper uit bent’.

De behoefte is dus eigenlijk: ‘jezelf slim en efficient voelen’.

De persoon met een grote voorkeur voor Albert Heijn verschilt niet zozeer van de Lidl-shopper in de portemonee, maar in de persoonlijkheid en voorkeur.

Deze wordt niet zozeer blij van ‘zichzelf een slimme booschapper vinden’, maar van het idee ’s avonds kwaliteitsvoedsel tot zich te nemen.

Dit zijn wezenlijk andere persoonlijkheden, met wezenlijk andere behoeften.

Zijn die klanten zich daar top op dit niveau ook van bewust? Natuurlijk niet!

Maar jij als ondernemer wel, want jij kent je klant beter dan hij zichzelf kent.

De Lidl-directeur ziet zijn klanten zelf de dozen opentrekken om producten eruit te halen.

Hij denkt niet ‘Tja, zij willen goedkoper, dus ze krijgen ook geen service’.

Hij denkt: ‘Zo geef ik de klant precies wat ze willen: het gevoel dat ze met een beetje moeite, veel goedkoper uit zijn en dus superslim zijn’.

De schappen met opengetrokken kleurloze dozen kun je zien als een onderdeel van de ‘huisstijl’.

Stap 3: Behoefte en klantkennis samenbrengen in de huisstijl

De klanten waar jij je op richt zijn dus specifieke mensen met specifieke behoeftes, die echt verschillen van anderen.

Nu is het zaak de vertaalslag naar de huisstijl te maken.

Waar wordt jouw specifieke klant in het straatbeeld of op internet door aangetrokken?

Omdat het hier gaat over subjectieve waarneming die nog voor ‘gedachten’ komen, hoef je daarvoor alleen maar je gevoel te gebruiken?

Dit punt hoeft je waarschijnlijk niet uitgelegd te worden dat het schreeuwerige geel in het logo van de Lidl een heel bewuste keuze is en dat Albert Heijn waarschijnlijk op faillissement afstevent als zij ooit besluiten hun logo ‘rood-geel’ te maken.

Zoek je hulp bij het vormgeven van je logo en huisstijl? Daar kunnen wij je alvast mee helpen!

Wil jij een logo laten maken?

Contacteer mij dan vrijblijvend. Ik beantwoord met plezier al je vragen.

Mijn werkwijze?

  1. We bespreken je wensen via mail, telefoon of tijdens een video meeting. Ik luister naar het verhaal van je bedrijf en samen ontwerpen we een logo dat een positieve impact heeft op je doelgroep. Je krijgt vervolgens een prijsofferte op maat.
  2. Zodra je mijn prijsvoorstel bevestigd, ga ik aan het werk voor jou. Meestal ontvang je binnen 10 werkdagen de eerste concepten waar je je favoriet ontwerp uit mag kiezen. Dit design wordt vervolgens van A tot Z afgewerkt.
  3. Na je definitieve akkoord, maak ik de logo bestanden aan (EPS, SVG, PDF, JPG, PNG, …). Na betaling van de factuur is het logo jouw eigendom en ontvang je alle bestanden.

Wil je naast een logo ook nog andere zaken laten ontwerpen zoals een visitekaartje, brochure, flyer, folder of ander grafisch design?

Ik sta klaar om je ook daar met plezier mee verder te helpen.

Voor wie werk ik?

Omdat ik 3-talig ben (Nederlands, Frans en Engels) en ik steeds vanop afstand werk, werk ik voor zakelijke klanten in BelgiëNederland en Luxemburg.