Wat is de rol van een grafisch designer

Wat is de rol van een grafisch designer

Wat is de rol van grafisch designer?

Een freelance grafisch ontwerper, ook wel grafisch vormgever genoemd, zorgt voor de visuele communicatie met het publiek.

De grafisch designer krijgt een opdracht van een opdrachtgever, waarop hij een concept zal maken.

Dit concept moet niet alleen voldoen aan de eisen van de opdrachtgever, maar er moet ook rekening gehouden worden met de doelgroep, waarbij de designer dus moet weten wat aantrekkelijk is voor de specifieke doelgroep, en de financiële mogelijkheden.

Door de visuele aanpassing aan een tekst of ontwerp, welke de boodschap van de tekst ondersteunt, ontstaat er een samenhang tussen tekstuele en grafische elementen met een optimaal eindproduct als gevolg.

Om dit eindproduct te bereiken gebruiken ze over het algemeen software zoals Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe Indesign.

Hierom dient de grafisch ontwerper niet alleen erg creatief te zijn, maar moet hij ook beschikken over goede technische vaardigheden.

Wat is het doel van een grafisch ontwerp?

Een grafisch ontwerp is een visuele vorm bij een tekst met als doel mensen te activeren, informeren of te overtuigen.

Een grafisch designer zal deze tekst zelf vaak niet aanpassen, maar zorgt er met behulp van vormgeving voor dat de boodschap van de tekst duidelijker wordt en beter naar voren komt.

Dit doet de designer door de leesbaarheid, toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van een tekst te vergroten.

Hij ontwerpt de indeling, lettergroottes, regelafstand en kolombreedte van een tekst.

Verder kan hij in een lange tekst bijvoorbeeld werken met kleur, of zorgt hij bij reclames voor aantrekkelijke illustraties.

Belangrijk is dat tekst en afbeeldingen goed bij elkaar passen. De informatie is op deze manier niet enkel beter te begrijpen, maar ook makkelijker te onthouden.

Waarvoor kan grafische vormgeving gebruikt worden?

Grafisch designer is een erg breed beroep, en kan aangewend worden voor veel verschillende soorten opdrachten.

Dit kan gaan over fysieke producten, maar ook zeker over digitale producten. Hieronder enkele voorbeelden:

Fysieke producten

  • Zakelijke teksten – hierbij zal een grafische designer ervoor zorgen dat de tekst visueel aantrekkelijker wordt, door belangrijke aspecten van de tekst te belichten.
  • Promotiemateriaal, zoals reclameborden – hierbij zal een grafisch designer vooral letten op de vormgeving buiten de tekst om, door illustraties toe te voegen.
  • Drukwerk, zoals boekomslagen en flyers – ook hier zal het vooral gaan om de vormgeving buiten de tekst om.
  • Verpakkingen van producten – door middel van kleur en illustraties wordt de consument overgehaald een product aan te schaffen.

Digitale producten

  • Websites – een grafisch designer zal ervoor zorgen dat de website georganiseerd en overzichtelijk is.
  • Posts op sociale media – hierbij zal de designer content ontwerpen en op bepaalde tijdstippen op de sociale media posten voor optimaal bereik.

Zoek je een freelance grafisch ontwerper?

Contacteer mij dan vrijblijvend. Ik beantwoord met plezier al je vragen.

Mijn werkwijze?

  1. We bespreken je wensen via mail, telefoon of tijdens een video meeting. Je krijgt vervolgens een prijsofferte op maat.
  2. Zodra je mijn prijsvoorstel bevestigd, ga ik aan het werk voor jou binnen de afgesproken termijn.

Voor wie werk ik?

Omdat ik 3-talig ben (Nederlands, Frans en Engels) en ik steeds vanop afstand werk, werk ik voor zakelijke klanten in BelgiëNederland en Luxemburg.