Moeten grafische designers kunnen coderen

Moeten grafische designers kunnen coderen

Moet een grafisch ontwerper goed kunnen coderen?

Een grafisch ontwerper heeft een belangrijke verantwoordelijkheid: ter ondersteuning en promotie van een bedrijf grafische voorstellingen maken.

Dit zodat de boodschap van het bedrijf duidelijk wordt gebracht, en daarin hun eigen elementen aan het ontwerp lenen.

Denk aan lettertypen, tekstregels, links en kleuren.

Maar moeten grafisch ontwerpers kunnen coderen om uniek te zijn in het vak? Op deze vraag en andere aspecten gaan we dieper in in deze blog.

Coderen is een pluspunt als grafisch ontwerper

Nee, een grafisch designer moet niet kunnen coderen. In het geval de grafisch designer websites maakt, kan dit wel een pluspunt zijn, maar ook dan is het geen vereiste. De grafisch designer maakt een lay-out design en de websitebouwer codeert de website.

Indien je als freelance grafisch designer ook websites kan maken, kan je een grotere service bieden aan je klanten. Wensen van een klant kunnen op een makkelijkere of andere manier bereikt worden, met een eigen stijl.

Door middel van codering kan een grafisch ontwerper de voortgang van een project goed bijhouden.

De lay-out, de kleur en het uiterlijk van pagina’s kunnen zo worden aangepast, naar de wens van de klant en de stijl van de ontwerper.

Meestal is het zo dat grafische designers en webdesigners nauw samenwerken.

Bij websites bouwen komt er namelijk meer zien dan enkel een mooi design ontwerpen, denk maar zoekmachine optimalisatie, adverteren, e-mail marketing, hosting, databases, etc.

Overige vaardigheden waar een grafisch ontwerper over moet kunnen beschikken

  • Creativiteit – Nodig om ideeën te kunnen verwezenlijken voor opdrachtgevers, en om ze te kunnen presenteren aan anderen.
  • Communicatieve vaardigheden – Om binnen een team én met opdrachtgevers te overleggen en duidelijke afspraken te kunnen maken.
  • Teamwork – Nodig om goed te kunnen samenwerken aan een project, zeker als je met meerdere grafische vormgevers binnen een bedrijf of opdracht bent.
  • Time management – Strak kunnen plannen en weten wat je te wachten staat is erg belangrijk, omdat je anders in de knoei kunt komen met projecten.
  • Analytische en onderzoeksvaardigheden – Dingen goed kunnen inschatten en onderzoeken is belangrijk, net zoals goed kunnen researchen. Dat kan soms nét het verschil maken tussen verschillende grafische ontwerpers.

Zoek je een freelance grafisch ontwerper?

Contacteer mij dan vrijblijvend. Ik beantwoord met plezier al je vragen.

Mijn werkwijze?

  1. We bespreken je wensen via mail, telefoon of tijdens een video meeting. Je krijgt vervolgens een prijsofferte op maat.
  2. Zodra je mijn prijsvoorstel bevestigd, ga ik aan het werk voor jou binnen de afgesproken termijn.

Voor wie werk ik?

Omdat ik 3-talig ben (Nederlands, Frans en Engels) en ik steeds vanop afstand werk, werk ik voor zakelijke klanten in BelgiëNederland en Luxemburg.